Spektakle

w
Strasznym Dworze

200 rocznica urodzin S.Moniuszki

W roku 2019 świętujemy 200 rocznicę urodzin Stanisława Moniuszki. Ten nadzwyczajny jubileusz jest fetowany na wiele sposobów, jak kraj długi i szeroki. nie może dziwić, że Dariusz Stachura, jeden z najwybitniejszych śpiewaków operowych, nazywany często „polskim Pavarottim”,

…podjął decyzję o włączeniu się w ogólnonarodowe świętowanie. Stworzył spektakl pt.”ŚPIEWNIK POLSKI W STRASZNYM DWORZE” odwołujący się do najwspanialszych utworów Stanisława Moniuszki

Na scenie ujrzymy...

…palący się kominek, majestatyczny i krztynę przerażający zegar, kufer podróżny, tradycyjne szlacheckie kontusze, pasy słuckie, karabele. Wszystko to sprawia, że atmosfera Soplicowego dworzyszcza przeplata się z magią chreptiowskiej stanicy.

Wykonawcami są artyści...

…z teatrów operowych i muzycznych: Warszawy, Łodzi i Poznania, tj.soliści, chórzyści, tancerze i instrumentaliści, którzy ze swadą i muzyczną maestrią zaprezentują znanie arie operowe i pieśni  Stanisława Moniuszki, Fryderyka Chopina czy Mieczysława Karłowicza.

STAŃCZYK

Całość dopełniają mądrości wygłaszane przez pojawiającego się w najmniej oczekiwanym momencie ducha. To Stańczyk – błazen, filozof i wizjoner. Wiersze, którymi Stańczyk napomina, przestrzega, bądź komentuje zdarzenia dziejące się na scenie, zostały napisane specjalnie na potrzeby spektaklu. Ich autorem jest Tomasz Raczkiewicz, solista Teatru Wielkiego im. S.Moniuszki w Poznaniu.